Hemoroid
Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, anüsten dışarıya çıkan fizyolojik yastıkçıklardır. Normalde her insanda bulunan ve kısmen kontinansa( dışkıyı kaçırmamamıza) yardımcı olan bu yastıklar bir şekilde artan basınç sonrası ağrı, kanama, şişme sonucu hemoroidal hastalıkla karşımıza bir problem olarak gelmektedirler. Nu basınç artışının nedenleri ; aşırı ıkınma, kabızlık, gebelik, bazı spor sebepleri( ata binme, bisiklet vs),sedanter yaşam, alkol kullanımı ve karında asit gibi karın içi basıncı arttıran sebepler olabilir. Hemoroid belirtileri ağrı, kanama, iç çamışırda ıslaklık, ele gelen şişlik gibi belirtilerdir.
İç ve dış hemoroid diye ikiye ayrılırken iç hemoroidin dereceleri mevcuttur. Bunlar;
1. Derece hemoroid: Kanama en önemli şikayettir. Hemoroidler rektoskopi sırasında saptanır.
2. Derece hemoroid: Kanama ve kaşıntı şikayetleri görülür. Ikınma ile anal muayene esnasında saptanır.
3. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikayetleri ile başvurulur. Anal muayenede prolabe yani makatın dışında hemoroid pakeleri görülür. Muayene ile içeriye gönderilebilir
. 4. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikayetleri görülür. Muayene ile içeri redükte edilemeyen şişlikler saptanır.
Hemoroid tedavi yöntemleri
Bu tedavi yöntemlerini kullanmak için mutlaka cerrahınız ile kontakt halinde olmanız ve hangisinin size iyi geleceğine birlikte karar vermeniz gerekmektedir.