Stomalar
Stoma lümenli bir organın karın cildine ağızlaştırılması işlemine denmektedir. Kalın bağırsağın ağızlaştırılmasına kolostomi, ince bağırsağın ağızlaştırılmasına ise ileostomi denilmektedir.
Kolostomi, kalın bağırsağın bir ucunu karın duvarından çıkaran bir cerrahi ameliyat işlemidir. Bu işlem sırasında kolonun bir ucu karın duvarındaki bir kesiden yönlendirilerek stoma (ağıza benzeyen küçük delik) oluşturulur. Stoma, dışkıyı toplamak için bir kesenin bulunduğu cildin ağzıdır. Geçici veya uzun süreli kolostomi olan insanlara dışkılar toplanan ve kolayca atılabilen yanlarına tutturulmuş torbalar vardır ve bu işlevi görmektedir.
Kolostomiler her zaman kalıcı açılmaz. Kanser, travma, inflamatuar bağırsak hastalığı ve belirli doğum kusurları gibi hastalık veya yaralanmalar, dışkı akışını engelleyebilir. Bu durumda bağırsak hareketlerinde dışkılamayı sağlamak için ostomi uygulanmaktadır.
Kolostomi, cerrahın, kalın bağırsağı karın yüzeyine getirmesi için yaratılan açıklıktır.
Kolostomiler amaçlarına göre geçici veya kalıcı olabilir.
Geçici Kolostomi
Kalıcı Kolostomi
Stoma hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?
Stoma, geçirilen Kolostomi veya Ileostomi ameliyatları sonrasında bağırsağın torbaya bağlanması için oluşturulmuş açıklıktır.
Stomalar kapatılacağı zaman mutlaka cerrahınıza danışmalı ve kapatılma operasyonunu , zamanını onkolog ve cerrahınızla planlamalısınız.