Erken teşhis, sağlıklı bir yarın için bugünden atılan güçlü adımdır.
Divertikül, sindirim sisteminin iç yüzeyinde oluşabilen küçük, şişkin keselere denir. En sık olarak kalın bağırsağın alt kısmında yer alırlar. Divertikül özellikle 40 yaşından sonra yaygındır ve nadiren sorunlara sebebiyet verir. Divertikülün varlığı divertiküloz olarak bilinir. Torbaların bir veya daha fazlası iltihaplandığında veya enfekte olduğunda, bu durum divertikülit olarak bilinir. Divertikülit, şiddetli karın ağrısı, ateş, mide bulantısı ve bağırsak alışkanlıklarınızda belirgin değişikliklere sebep olabilir.
Divertikül Nedenleri
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genellikle lif yönünden fakir besinler tüketmeye bağlı olarak kalın bağırsakta dışkının sertleşmesi nedeniyle, rektuma dışkının ilerleyebilmesi adına kalın bağırsaktaki basıncın artmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Divertikül genellikle kolondaki zayıf bölgelerin baskı altında kalmasıyla gelişir. Yüksek hayvansal yağ alımıyla birlikte düşük lifli bir diyet, sigara içme, obezite gibi faktörler de divertikül oluşumu riskini artırabilir.
Divertikülün Belirtileri
Şiddetli Karın Ağrısı
Ateş ve Titreme
Karın Şişkinliği
Kabızlık veya İshal
Mide Bulantısı ve Kusma
Divertikül Tedavisi
Hafif vakalarda, antibiyotikler ve sıvı diyetle tedavi uygulanabilir. Şiddetli vakalarda veya komplikasyonlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi seçenekler arasında bağırsak rezeksiyonu veya kolostomi ile bağırsak rezeksiyonu bulunabilir.