Crohn

Erken teşhis, sağlıklı bir yarın için bugünden atılan güçlü adımdır.

Crohn hastalığı, inflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH) kategorisine ait olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, bağırsakların herhangi bir bölümünde, genellikle ince bağırsağın son kısmı ve kalın bağırsağı içeren sindirim sistemini etkiler. Crohn hastalığı, kalıcı bir iltihaplanma ile karakterizedir ve sindirim sistemi boyunca herhangi bir yerde oluşabilir.

Crohn Hastalığı Nedenleri

Crohn hastalığının tam olarak neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapılan araştırmalarda bazı potansiyel etkenler üzerinde durulmuştur. Hastalığa sahip ebeveynlere sahip olan çocuklarda, Crohn hastalığının görülme olasılığının normalden 14 ila 15 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ancak, Crohn hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığı ve hastalıklı bir kişiden sağlıklı bir kişiye herhangi bir şekilde bulaşmadığı belirlenmiştir.

Stresin, Crohn hastalığının oluşumu üzerindeki etkileri de tartışmalıdır. Stresin, hastalığın alevlenmesine veya semptomların kötüleşmesine katkıda bulunabileceği düşünülmekle birlikte, bu konuda net bir bağlantı ortaya koymak zordur. Sonuç olarak, Crohn hastalığının karmaşık bir etiyolojiye sahip olduğu ve genetik, çevresel ve bağışıklık sistemi faktörlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Crohn Hastalığının Belirtileri

01

Karın Ağrısı ve Kramplar

Genellikle sağ alt kısımda hissedilir, ancak bağırsakların hangi bölgesini etkilediğine bağlı olarak yer değiştirebilir.
02

İshal

Sulu veya kanlı dışkılarla birlikte olabilir.
03

Ağırlaşan İştahsızlık ve Kilo Kaybı

Bağırsakların düzgün çalışmaması, vücudun besinleri düzgün bir şekilde emmesini engelleyebilir.
04

Yorgunluk ve Halsizlik

İltihaplanma ve sindirim sorunları nedeniyle enerji kaybı yaşanabilir.
05

Ateş

İltihaplanma durumunda vücut sıcaklığının yükselmesi mümkündür.
06

Dışkıda Görülen Mukus veya Kan

Bağırsaklarda iltihaplanma ve ülserasyon sonucunda kan veya mukus dışkıda görülebilir.

Crohn Hastalığı Tedavisi

Crohn hastalığı, tedavi edilemeyen ancak semptomları kontrol altında tutulabilen bir durumdur. Tedavi, semptomların hafifletilmesi, alevlenmelerin kontrol altına alınması ve hastanın yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. İlaç tedavisi, diyet değişiklikleri, cerrahi müdahale ve stres yönetimi gibi yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılır.

Kolorektal Hastalıklar

Sizi Dikkatle Dinliyoruz

+90 542 610 59 95

Şikayetleriniz ile ilgili danışmak için bize ulaşabilirsiniz.

Gönder
Merhaba, bilgi almak istiyorum.