Erken teşhis, sağlıklı bir yarın için bugünden atılan güçlü adımdır.
Kıl dönmesi, tıp literatüründe “pilonidal sinüs” olarak bilinen bir cilt sorunudur. Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde, intergluteal oluk olarak adlandırılan iki kalça arasındaki oyunda ortaya çıkar. Hastalığın temelinde, cilt altında kıl ve tüy birikmesi sonucu oluşan kistlerin iltihaplanması ve apseleşmesi yer alır.
Kıl Dönmesi Risk Faktörleri
Kıl Dönmesi Belirtileri
Genellikle kalça arasında meydana gelen kıl dönmesi basit bir sivilce veya lezyon gibi görülebilir. Fakat bölgede çok fazla kıl birikmesiyle birlikte apse ile birlikte ağrılı bir süreç meydana gelebilir. Kıl dönmesi daha çok kalça arasındaki bölgede gözlemlense de koltuk altı, göbek veya kasıkta da meydana gelebilir.
Kıl Dönmesi Zamanla İyileşir mi?
Pilonidal sinüs kendiliğinden iyileşmez. Belirtilerin görülmesi sonrasında hızlı bir şekilde uzman doktora gidilmesi gerekmektedir. Cerrahi müdahale ile tüm rahatsızlık sonuçlandırılmalıdır.
Kıl Dönmesi Tedavisi
Her tedavi yöntemi, hastanın durumuna, hastalığın şiddetine ve tekrarlama riskine bağlı olarak seçilmektedir. Tedavi sonrasında hastaların belirli bakım yönergelerine uymaları ve kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri önemlidir.
Cerrahi Müdahale
Lazer Tedavisi
Fenol Uygulaması (Kristalize Fenol)
Kıl Dönmesi Tekrarlar mı?
Kıl dönmesi tekrarlama riski olan bir hastalıktır. Ancak başarılı geçen ameliyatlarda bu risk oldukça düşmektedir. Kişi tekrardan kıl dönmesine yakalanma riskini azaltmak için kişisel temizliğine ve ameliyat bölgesinin temizliğine özen göstermelidir. Sık sık duş alınmalı ve kalça bölgesinde kılların birikebileceği yerler iyice yıkanmalıdır. Sırt ve kalça kısmında çok fazla kıl bulunan kişiler ise lazer epilasyon yardımıyla bu kıllardan kurtulabilirler böylece ileride kıl dönmesine yakalanma ihtimali oldukça azalır.