Erken teşhis, sağlıklı bir yarın için bugünden atılan güçlü adımdır.
Anal fistül; (Perianal Fistül olarak da bilinmektedir.) bağırsağın son kısmı ile anüs çevresindeki deri arasında gelişen küçük tünel şeklindeki anormal yapılardır.
Genellikle anüs yakınındaki bir enfeksiyonun sonucu olarak gelişen apse nedeniyle ortaya çıkar. Apse boşaldığında geriye küçük bir kanal kalabilir. Anal fistül, rahatsızlık hissi ve cilt tahrişi gibi hoş olmayan belirtilere neden olabilir ve genellikle kendi başına iyileşmez. Çoğu durumda cerrahi yolla kapatılması gerekir.
Anal fistülün en önemli nedeni gibi anüs çevresinde gelişen apselerdir. Anal apseli her iki ila dört kişiden birinde fistül geliştiği tahmin edilmektedir.
Perianal Fistüllerin Tedavisindeki Amaç
Anal fistüllerin kapanma şansları genellikle olmadığı için tek tedavi şansları cerrahidir.
Perianal Fistüllerde Uygulanabilen Teknikler
Fistülotomi ve Fistülektomi Tekniği
Seton Uygulaması
Kaydırma Teknikler
Doku Tıkaçları
Lazer Tekniği
Litaratürde sfinkter hasarı oranları ortalama %10 civarlarında verilse de bu operasyonlar şayet komplike fistüller ise bu konuda daha deneyimli olan proktolojik cerrahların başarı şansı daha yüksek ve komplikasyon oranları daha düşük bulunmuştur. Bu konudan çekinip fistülle yaşamayı tercih eden hastalarda tekrarlayan abselerin yanı sıra uzun dönemde çok düşük oranlarda da olsa malignite (kanser) riskleri vardır. Bu yüzden perianal fistülü olan hastaların hastalığını daha komplike hale getirmeden bu konuda deneyimli cerrahlara muayene ettirmesi ve hangi tekniğin onarıma uygun olacağına cerrahı ile karar vermesi en uygun olanıdır.