Kıl Dönmesi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Pilonidal kist ( Kıl dönmesi)  genellikle kalçaların yakınında, kuyruk sokumu bölgesinde deride ortaya çıkan bir iltihaptır. Deride oluşan çukurların kıl ve iltihapla dolması kıl dönmesine neden olur.  Bu durum irin halini alarak enfeksiyon oluşturabilir. Bu nedenle kıl dönmesi durumunda yapılacak en iyi uygulama doktora başvurmaktır.

Kıl dönmesi olan tüm hastaların belirti ve şikâyetleri aynı olmayabilir. Apse herhangi bir iltihaplanma olmaksızın da gelişebilir. Kistler tek başına doğabilir ve herhangi bir enfeksiyon oluşmayabilir. Bu durumda da ağrı oluşmaz.

 

Bununla birlikte,  enfeksiyon oluşturan kıl dönmelerinin ortak belirtileri ve şikayetleri bulunur. Bu belirtiler:

  • Ciltte bir açıklığın (fistül)   oluşumu
  • Kuyruk sokumu bölgesinde veya omurganın alt kısmında ağrı hissi .
  • Cilt kızarıklığına eşlik eden  yanma hissi
  • Durum ciddi ise, hasta baş dönmesi ve ateş görülebilir.

 

Kıl dönmesinin ortaya çıkma nedenleri, genetik nedenler ya da hijyen eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi çok çeşitli olabilir. En yaygın nedenlerden biri, kılların büyüdüğü deri kısmında enfeksiyon oluşması ve bakterilerin cildin içine girmesidir.  kıl dönmesinin bir diğer nedeni ise  vücuttaki yağ birikimidir. hijyen eksikliği  ve aşırı terleme ile birlikte, uzun süre oturur pozisyonda olmak, bisiklet sürmek gibi sporlar bölgede baskı ve sürtünmeyi arttıracağından kıl dönmelerine sebep olabilir.

Kıl dönmesinin tedavisi için  tıbbi yöntemler bulunur. En sık görülen ise enfeksiyonla mücadele etmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacak antibiyotik kullanımıdır. Ayrıca ağrı ve enfeksiyonu azaltmak için ağrılı bölgeye bez veya sıcak kompres uygulanabilir.  İleri aşamalarda ise irin çıkarılması ve enfeksiyonun temizlenmesi için  cerrahi müdahale uygulanabilir.

Ayrıca, evde uygulanabilecek  ağrıyı azaltmaya ve daha iyi hissetmeye  yardımcı olacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Zerdeçal, aloe vera uygulamak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Erken evrede yakalanan kıl dönmelerinde lazer yöntemi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Yine kristalize fenol ile cerrahisiz yöntem şansınız bulunmaktadır.

Yorum Yap

Gönder
Merhaba, bilgi almak istiyorum.