Hemoroid İçin Önemli İp uçları

Her dört yetişkinin üçünde görülen hemoroid, anüste şişmiş damarlar şeklinde oluşur. Hemoroid oluşumuna neden olan faktörler dışkılarken zorlanma ve bağırsak hareketlerinde meydana gelen değişikliklerdir. Ayrıca tuvalette uzun süre durulması sonucunda uygulanan basınç ve aşırı zorlama hemoroidlerin oluşumuna neden olduğu gibi var olan hemoroidleri de kötüleştirebilir. Hemoroidler oluştukları bölgeye göre dış ve iç hemoroid olarak ikiye ayrılır. İç hemoroidler, içeride oluşur ve makatta kanama, şişlik, ödem ve akıntı gibi belirtiler gösterene kadar fark edilmeyebilirler. Dış hemoroidler ; deri altında bulunan şişlik şeklinde, gözle görülür ve elle hissedilebilir. Anüs etrafında tahriş, kaşıntı, ağrı ve kanama gibi belirtiler gösterebilir.

 

Bazı ufak belirtiler hemoroid oluştuğunun göstergesi olabilir.Bu belirtileri ve belirtiler oluştuğunda yapmanız gerekenler şunlardır:

 

1. Anal Kaşıntı:

En belirgin belirti olmamakla birlikte,  anüs etrafındaki kaşıntı hemoroidlerin işaretidir. Hemoroidler anal bariyeri bozabilir ve anal bölgeyi kurutarak aşırı kaşıntıya neden olan olabilir. Bu durumda anal alanı temizlemek için sabun ve ıslak mendil kullanımı kaşıntıyı iyileştirmek yerine kaşıntının artmasına neden olabilir. Kaşıntının giderilmesi için anal bölgenin kuru kalması gerekmektedir.

 

2. Tuvalet kâğıdında kan görülmesi:

Dışkılama sonrası tuvalet kâğıdında görülen kan hemoroidin belirtisi olabilir. Hemoroid nedeniyle oluşan kanama genellikle ağrısız olarak meydana gelir ve geçicidir. Eğer kanama sürekli hale gelirse doktora başvurulması gerekmektedir.

 

3.Anal temizlik yaparken zorlanılması:

Dışkılama sonrası anal bölge temizliğinde zorluk yaşamak hemoroid belirtilerinden biridir. Gevşek hale gelen hemoroid dokusu anal temizlemeyi oldukça zorlaştırmaktadır. Temizleme sonrasında kalıntı hissinin oluşmasına neden olabilir.

 

4. Sızıntı ve lekelerin oluşması:

Hemoroid nedeniyle oluşan  sızıntılar sonucunda iç çamaşırda akıntı ve lekeler olabilir.  Anal kanalın ortasındsa oluşan hemoroid sonucunda sızıntı ve lekeler meydana gelebilir.

 

5. Kabızlık ve dışkının boşaltılmadığı hissinin oluşması:

Hemorodi olan kişiler genellikle kabızlık yaşamaktadır.  Ayrıca dışkının tam olarak boşaltılmadığı hissi oluşabilir. Çünkü hemoroidler rektumu tamamen boşaltmayı zorlaştırabilmektedir. Fakat kabızlık, birçok hastalığın belirtisi olabileceğinden kronik hale geldiği durumlarda doktora başvurulması gerekmektedir.

 

6. Anal bölgede oluşan şişlik:

Anal bölgede şişme çok fazla zorlamanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bağırsak hareketi sırasında zorlanmak, dışkılama güçlüğü bölgedeki damarlara aşırı baskı yaparak  şişme ve tahrişe neden olabilir. Hemoroidin fark edilmesini sağlayacak belirtilerden bir tanesi de anal bölgede oluşan şişliktir.

 

7. Cilt lekeleri:

Anal bölgede oluşan cilt lekeleri hemoroid dolayısıyla meydana gelmiş olabilir. Cilt lekelerinin temizlenmesinin zorluğu hemoroid belirtisidir. Ayrıca cildin etrafında uzun süre kalan, temizlenememiş dışkı kalıntıları da tahrişe ve lekelere neden olabilir.

 

Yukarıda verilen ufak belirtiler, hemoroid oluşup oluşmadığını fark etmeye yardımcı olacaktır. Ancak teşhis ve tedavi süreci için uzman doktora başvrulmalıdır.

Yorum Yap

Gönder
Merhaba, bilgi almak istiyorum.